exleon

Despre noi

Despre Odiseea

 

Cine suntem? 

Tatăl lui Ionuț, mama Alesiei și a lui Mihnea, tatăl lui David, unchiul lui Teo și bunicul lui Robert, al lui Ștefan și al Marei, iar lista e lungă, să ne ajungă. Adică suntem „cei mari”. 

Știți voi, purtătorii de cravate și de serviete, cei care scot bani ca prin farmec din perete, dacă știu pe ce butoane să apese, ba chiar și din piatră seacă, la nevoie. Suntem cei care muncesc zi de vară pană-n seară pentru că-și doresc tot binele din lume pentru micuții de la care au împrumutat țara asta.

Nu vor ca-n câțiva ani România să fie tăcută și pustie, ci își doresc s-o lase pe mâini bune. Și, de ce nu? mai vor să aibă și ei niște bătraneți liniștite. Credeți că se poate? Noi suntem convinși că da, putem!

Noi suntem insă ceva mai grăbiti și vrem să facem ceva chiar acum!

Oricât de puțin, dar azi! 

Din cauza asta mizăm totul pe educația non-formală, pe educația „altfel”, atât pe teme inspirate de cele șapte arte liberale, cât și pe subiecte generate de provocările lumii de azi și de mâine.

Asociația pentru educație Odiseea a fost fondată cu scopul de promova cultura și dezvoltarea în rândul copiilor. 

Pornind și inspirându-se din artele liberale, Odiseea a dezvoltat o suită de programe de ateliere educaționale care cuprind 7 discipline, alese cu grijă și care sunt de actualitate (moderne) pentru a inspira copiii, a-i provoca, expunându-i la mai multe materii în același timp în cadrul unui program.

Disciplinele sunt: Teatru, Arte Vizuale, Astronomie, Muzică, Digital, Literatură, Cinematografie și intenționăm să adaugăm și altele precum: Fotografie, Arhitectură, etc.

Programele funcționează ca niște ”ghizi”  prin care dorim să contribuim atât la dezvoltarea cunoștințelor de cultură generală dar și la formarea caracterului copiilor, la cultivarea valorilor și virtuților pentru a deveni niște adulți liberi și independenți din punct de vedere social, emoțional, intelectual. 

Programul NU înlocuiește educația formală, academică (școală), ci o completează ca o formă de educație non-formală.

Proiectele nu sunt de masa - sunt dedicate celor care își doresc să-și însușească noțiunile fundamentale necesare pentru o gândire critică, eliberatoare. Noi sperăm ca dintre ei să se "aleagă" următoarea elită a țării. 

Vârsta copiilor către care ne adresăm: 10-14 ani 

Programele de ateliere Odiseea, au loc atât online cât și offline.

 

PREZENTARE ODISEEA
DOWNLOAD
DOWNLOAD FILE
Prezentare_Odiseea.pdf

ISTORIC ODISEEA
DOWNLOAD
DOWNLOAD FILE
Istoric_Odiseea.pdf

Deși este unul dintre elementele centrale care a generat conceptele și valorile morale care definesc civilizația occidentală, educația liberală, care consideră că omul desăvârșit este unul cultivat, și-a pierdut treptat și constant din importanță în formarea generațiilor următoare, cedând locul utilitarismului, care consideră că societatea are nevoie de unități de producție.
Educația liberală rămâne actuală și obligatorie pentru formarea valorilor morale și etice individuale ale viitorilor membri ai societății, mai ales dacă este vorba de viitoarea elită.

Pornind de la cele șapte arte liberale (trivium și quadrivium), promovăm componentele educației liberale clasice, atât metoda (maestrul care își transmite prin conversație cunoștințele discipolilor) cât și rezultatul (gândirea eliberatoare) ca element central al educației non-formale a copiilor de cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani.

Copilul nu este proprietatea părinților, el este o ființă umană care are propriile preferințe, dorințe și aspirații.
Rolul părinților este acela de a le asigura copiilor accesul la o educație de calitate, care să le dea copiilor șansa unei profesii care să le valorifice talentele și înclinațiile native, și nu o carieră prestabilită, impusă de părinți ca fiind una de succes.

Muzica este o artă. Ca orice artă, muzica este o formă de comunicare. Pentru a înțelege ce exprimă, trebuie să-i înțelegi limbajul, altfel nu ai acces la ea. Cu cât calitatea este mai mare, cu atât complexitatea comunicării crește. Este valabil în orice artă, de la scuptura, la film, de la literatură, la muzică.

Dragos CalinDirector UNMB
București, România
+4 0745.374.444
contact@odiseea.ro